“Uw sociale zekerheid in gevaar”

Elke dag weer krijgen de burgers van dit land te horen dat het tekort van 20 miljard euro in de begroting enkel kan opgelost worden als onze sociale zekerheid grondig wordt hervormd.
Elke dag opnieuw horen we dat uit de monden van politici en economische experts, die banden hebben met industrie en kapitaal en die rechtstreeks geplukt zijn uit de werkgeversorganisaties. Allerlei “denktanks” worden daarbij als referentie gebruikt.
Vele politici, die vroeger geplukt werden uit de socialistische en christelijke arbeidsbewegingen, zijn uit de politiek verdwenen en hebben ontelbare zeteltjes in beslag genomen in beheerraden, waar de sociale zekerheid en dus de dure lonen, ook het gesprek zijn van elke dag. Over lonen van werknemers wordt gestruikeld… over extravagante bonussen van de top niet.
Daarom is dit boek van Jef Maes een opluchting, een verrijking en een belangrijke stem in dit debat.
Om het in één kernzin samen te vatten: “We hebben nu al 15% armen. Zonder de sociale zekerheid die we nu hebben, zou dat percentage oplopen tot 44%!”
En, heel belangrijk: wie denkt dat de opsplitsing van het land de oplossing is, komt bedrogen uit: scheiden maakt het nog duurder!”
In een eerste deel van het boek krijgen we de geschiedenis van de sociale zekerheid te lezen, in anekdotes, belangrijke stappen en statistieken.
Boeiend is dat we uit elke nieuwe wet ook leren welke addertjes er onder het gras hebben gezeten.

 Deel 2 van het boek maakt een analyse van een aantal actuele vraagstukken. En dat wordt leerrijk, omdat blijkt dat de staatstussenkomst in de sociale zekerheid helemaal niet gestegen is sinds 1980. Integendeel. Via de alternatieve financiering zijn een heleboel overheidsingrepen gewoon afgewenteld op de sociale zekerheid. De compensaties die daar tegenover stonden ware verre van voldoende! Het resultaat is uiteraard dat het totale blok van de sociale zekerheid meer doorweegt in de begroting.
Een gelijkaardig verhaal lezen we, wat de pensioenen en de vergrijzing betreft.
Maar het waren wel de werkgevers zelf die telkens op de rem gingen staan bij alle positieve effecten van het generatiepact.

En als we dan toch een link mogen leggen naar het probleem Walen – Vlamingen, lees dan even het verhaal van de transfers… een verhaal dat heen en weer gaat. Ooit zaten de transfers in de andere richting! Wallonië was toen rijk en Vlaanderen arm… nu is het even anders. De toekomst kan er weer anders uitzien. Duidelijk is wel dat de transfers in dit lang niet hoger zijn dan de bewegingen die je in andere landen tussen regio’s noteert.

Een boeiend boekje dus. 160 bladzijden klare taal.

Een uitgave van EPO – 15€.
vw

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Literatuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s