Conversation with Myself

 

Conversation with Myself  van Nelson Mandela verscheen in 2010 zowat gelijktijdig in diverse talen, dus ook in het Nederlands.

In gesprek met mijzelf mag niet verward worden met Mandela’s autobiografie Long Walk to Freedom (1994) die een overzicht brengt van het openbaar leven van Mandela als activist, politiek gevangene, politicus en president. Beide boeken vullen mekaar weliswaar aan, maar In gesprek met mijzelf brengt, zoals Barack Obama het in het voorwoord formuleert, een beeld van Mandela als mens: “Door ons een blik te gunnen in zijn dagboeken, brieven, toespraken, interviews en ander materiaal uit zoveel tientallen jaren, zien we een glimp van Mandela’s leven, van alledaagse routines om zijn tijd in de gevangenis te verdrijven (Mandela zat 27 jaar gevangen op Robbeneiland)  tot besluiten die hij nam als president.”

Het boek in kwestie evalueren is voor de lezer niet steeds gemakkelijk, omdat het een verzameling is van vele tientallen uiteenlopende fragmenten uit persoonlijke en soms intieme documenten.

De rode draad doorheen het boek is Mandela’s belangstelling voor alles wat ‘des mensen’ is. Voor de zwakheden en fouten van de mensen kan hij begrip opbrengen. Aan de positieve kant van de mens waardeert hij vooral openheid en vertrouwen, kameraadschap en liefde, belangstelling voor wetenschap en literatuur (in gevangenschap las hij Shakespeare en de Griekse tragedies), strijd tegen onrecht (apartheid) en hypocrisie, geen gevoelens van haat, maar wel van intellectuele nederigheid wanneer men ongelijk heeft.

Leuk is het om te lezen, hoe een groot man als Mandela ook een ironisch oog heeft voor kleine details. Toen hij, die reeds vele jaren een cholesterolvrij dieet moest volgen, in een gevangenisziekenhuis als ontbijt per vergissing twee eieren en een heleboel spek voorgeschoteld kreeg, reageerde hij met een knipoog: “Vandaag ben ik bereid te sterven; ik ga dat opeten. Ja, ik had al héél lang geen eieren met spek meer gegeten.”

 Johan Soenen

 Nelson Mandela, In gesprek met mijzelf  (Uitg. Spectrum / Lannoo, 2010)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Literatuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s