Gentse feesten met teater Exces: Elga, Het Panopticum

Een levend museum van vrijdenkend Gent

Het Vermeylenfonds en teater Exces, het  bonte gezelschap dat al jaren gekend staat als excentriek straattheater, werken dit jaar samen aan een verrassende voorstelling voor de Gentse Feesten. ‘Elga, het panopticum’ dompelt het publiek onder in de historiek van een stad waar revolutionaire figuren het voortouw namen. Een ludieke tocht doorheen een bijzonder museum van plekken en personen, pioniers en feministes, schrijvers en strijders,…. Wij lichten alvast een tipje van de sluier op.

Teater Exces concentreert zich vooral op straat- en bewegingstheater. Ooit hebben jullie zelfs het Madame Tussaud Wassenbeeldenmuseum (‘Musée Madame Toes Zoo’) nagespeeld op de Gentse Feesten, met veel succes. Hoe zou u het concept van deze voorstelling omschrijven?
Exces: ‘Elga – het panopticum’ is eigenlijk een soort levend museum, waarin wij historisch belangrijke gevels en andere onvergetelijke plekjes uit het revolutionaire Gent van de jaren 60 en 70 volledig nabootsen. De gevel en het terras van café ‘Den Yzer’ bijvoorbeeld zal je in het panopticum terug tot leven zien komen. Hetzelfde gebeurt ook met de belangrijke getuigen en hoofdrolspelers uit die bloeiende periode, in de vorm van levende mensen, maar ook met gebruik van levensgrote poppen. Dille, Gents bekendste showqueen en pionier in het doorbreken van de taboesfeer rond travestie,  gidst het publiek doorheen het museum.

Vanwaar komt de naam ‘Elga, het panopticum’?
Exces: Een panopticum is een term uit het gevangeniswezen en verwijst naar de architectuur van een bepaald type gevangenis. Die bestaat uit een ronde ruimte met in het midden een toren voor de bewakers. De cellen zitten langs de buitenmuur en kunnen perfect in de gaten gehouden worden vanuit dat centrale punt. Het museum is niet echt een panopticum geworden, maar oorspronkelijk was dat wel de bedoeling. Het publiek zou dan in het midden zitten en vandaar uit naar alle taferelen kijken. Helaas was dit technisch moeilijk haalbaar.

En ‘Elga?’
Exces: Die naam verwijst naar frituur Elga, 30 jaar lang een heus begrip in Gent, tot ze in 2000 haar deuren sloot. Je kon er lekkere stoverij met frieten eten en er kwamen veel bekende namen over de vloer. Bovendien heerste er altijd een heel huiselijke sfeer: als je naar het toilet wilde, dan moest je door de woonkamer gaan.

Een levend museum over vrijdenkend Gent. Wat moet het publiek zich daarbij voorstellen?
Exces: We hebben het museum onderverdeeld in verschillende ruimtes. Daar spelen zich allerlei taferelen af die herinneren aan specifieke gebeurtenissen en personen die invloed hebben uitgeoefend op het vrije denken. Bovendien zit er een rode draad in de wandeling doorheen het museum. Alle anekdotes houden door het verleden heen verband met elkaar, ze sluiten bij elkaar aan. We beginnen natuurlijk met de samenvloeiing van Schelde en Leie, waar het bruisende leven van Gent is ontstaan.

Welke belangrijke figuren komen in de voorstelling aan bod?
Exces: De Dolle Mina’s, met Chantal De Smet als protagoniste en spreekbuis, zullen we ontmoeten op het terraske van Den Yzer. Pierke komen we tegen in het Glazen Straatje, waar hij een kort bezoekje brengt bij een meiske. Ook belangrijke schrijvers als Louis Paul Boon, Hugo Claus en Herman Brusselmans draven op in het museum, deze laatste twee onder de vorm van een kort dicht- en woordenduel. Van de schrijvers verhuizen we vervolgens naar de bruinste kroeg van Gent,’t Keetje, met waard Eddy Tanghe aan de toog. Samen met zijn stamgasten Luc Van den Bossche, vader van Freya,  en advocaat Piet Van Eeckhaut voert hij verhitte gesprekken over het socialisme en andere politieke thema’s. Het publiek luistert mee.

Waar wandelen we vervolgens heen?
Exces: Daarna gaat het publiek door naar de Artiesten, waar ze geconfronteerd worden met een halfnaakte Godfried Willem Raes , computergenie Louis De Meester, Pjeero Robjee aan zijn schildersezel, en anderen.  Uiteindelijk belanden we in Frituur Elga, waar de grote Gentse namen samen zitten: Walter De Buck, Roland Van Campenhout, filosoof Jaap Kruithof, John Bultinck, Daniel Termont, onze burgemeester, Mong Rosseel van De Vieze Gasten en musical regisseur Frank Van Laecke. Een hele bende! In de frituur heerst, net zoals vroeger, een gezellige drukte. Er wordt heen en weer gefoeterd, gelachen en natuurlijk genoten van de onweerstaanbare frietjes… Een leuke afsluiter van ons spektakel.

 “Elga – het panopticum” verwacht jullie tijdens de Gentse Feesten (van 16 t.e.m. 25 juli) op de speelplaats van het SKI (Secundair Kunstinstituut), te bereiken via het Baudelohof.
Er zijn zes voorstellingen per dag van ongeveer een halfuur. Info:
www.vermeylenfonds.be / http://www.exces.be

Op zondag 17 juli om 16 uur wordt er een speciale editie voorbehouden voor de leden van het Vermeylenfonds. Inschrijvingen via 09/223 02 88 of info@vermeylenfonds.be (gelieve niet te storten zonder eerst  te verwittigen).

Foto: Chantal De Cock

 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Theater

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s