Sociaal-cultureel werk volle kracht vooruit!

De deelname aan het sociaal-cultureel werk in Vlaanderen en Brussel groeit. Tussen 2007 en 2009 steeg het aantal deelnames met gemiddeld 9 %, met uitschieters van 29 %. Dat blijkt uit ‘Boekstaven’, het jaarlijks onderzoek naar de sector. Het sociaal-cultureel werk start deze maand de campagne ‘Volle kracht vooruit’  om te ijveren voor een verenigingsvriendelijk beleid.

Groeicijfers van 9 tot 29 %

Uit onderzoek (‘Boekstaven’) blijkt dat sociaal-culturele verenigingen en vormingsinstellingen in de lift zitten. De verenigingen tekenden de voorbije jaren (2007-2009) een groei op van 9 procent. Het aantal deelnames aan activiteiten bedroeg in 2009 9,3 miljoen. De sociaal-culturele vormingsinstellingen zagen hun deelnames tussen 2007 en 2009 zelfs met een kwart toenemen. De Vormingplus-centra, bijvoorbeeld – pas opgericht in 2005 – boekten de voorbije drie jaren een groei van 29 procent.

Verenigingsleven: een onderschat aanpassingsvermogen?

De (groei)cijfers druisen in tegen het gangbare beeld van het afkalvende verenigingsleven. Ze bevestigen dat ook organisaties met een lange staat van dienst zich aanpassen aan nieuwe maatschappelijke omstandigheden. Organisaties als Okra, Pasar, HVV of Welzijnsschakels ontwikkelen een aanpak die ook nieuwe deelnemers aantrekt. Dat het sociaal-cultureel werk daarbij kort op de bal speelt bij maatschappelijke thema’s, is daar wellicht niet vreemd aan. Acties als Equal Pay Day of Donderdag Veggiedag, bijvoorbeeld, raken een gevoelige snaar en krijgen bijval.

Volle kracht vooruit

Het sociaal-cultureel werk start deze maand de actie ‘Volle kracht vooruit’. We willen dat overheid en politiek na de zware besparingsrondes opnieuw investeren in sociaal kapitaal. Gezicht van het project is Showbizz Bart. De showbizzreporter toont zich in een internetfilmpje op behoorlijk pijnlijke wijze solidair met onze sector.

Met de actie geven we de steunpetitie voor de sector – ‘Warme samenleving? Koude leugen!’ – een tweede adem, onder de nieuwe, toekomstgerichte slogan ‘Volle kracht vooruit!’.

Doe mee!

Doe mee met onze actie: teken de petitie, beveel vollekracht.be aan op Facebook.

Surf naar www.vollekracht.be.

 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s