Momenten In Profiel: memoires met een potloodlijn

De ontvangsthal, de foyer en de theaterzaal van Zinnema, het Vlaams Centrum voor Amateurkunsten in Anderlecht, waren in een half uur tijd volgelopen voor de voorstelling van het boek ‘Momenten in profiel’ van Lydia Deveen-De Pauw. Een boek met portretschetsen van mensen – veel bekende, maar ook onbekende – en daarbij teksten, geschreven als flarden memoires, alles van de hand van een 82-jarige felle vrouw, emeritus professor in de Kunstgeschiedenis aan de VUB en gewezen senator en staatssecretaris voor de socialistische partij, het is niet alledaags.

In de theaterzaal begon een ruim twee uur durend programma met een beschouwing over de soms moeilijke verhouding tussen kunst en politiek door KVS-directeur Jan Goossens. In een gedachtewisseling met het publiek ontlokte de gespreksleider Saïd Al Haddad zowaar uitspraken aan dames uit Amerika en Nederland en aan een Franstalige heer. Brussels parlementslid en voorzitter van de Brusselse Vermeylenkring Elke Roex belichtte de figuur van Lydia als rechtlijnige rode politica, de kleinkunstenares Viona Westra betokkelde de feministische snaar en Filip Moeykens, voorzitter van de Instelling Morele Dienstverlening Brussel, ging in op de door Lydia openlijk beleden vrijzinnigheid en de waarde van het atheïsme.

De Brusselse theatergoden Chris Lomme en François Beukelaers lazen enkele rake en verhelderende fragmenten uit het boek voor.

Mars Moriau’s kwartet Emballage Kado vrolijkte de zitting op met Brusselse folk.

Na de zitting in de zaal belichtte Jeanine Lambrecht, Lydia’s opvolgster aan de VUB en intussen zelf emeritus, in de tentoonstellingshal de artistieke kwaliteiten van het tekenwerk. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes, de meeste in dunne potloodlijnen, die verrassender worden naarmate je ze langer en aandachtiger bekijkt. Tot 15 oktober hangt er een selectie van 62 beeldig ingelijste portretten in de hal van Zinnema.

Na de voorstelling was het een gezellige bedoening in de foyer van Zinnema,
en aan de signeertafel was het lang aanschuiven voor een handtekening van Lydia.

 

 

Men kan het boek bestellen bij het secretariaat van het Vermeylenfonds, Tolhuislaan 88, 9000 Gent, telefoon 09-223 02 88, e-mail: info@vermeylenfonds.be . De prijs van het boek is 29,95 euro, te storten op rekeningnummer 001-1274522-18 van het Vermeylenfonds met vermelding ‘boek Lydia Deveen’. Men kan het boek afhalen op het secretariaat van het Vermeylenfonds. Eventuele verzendingskosten: 5 euro.

Lydia De Deveen-De Pauw, Momenten in profiel, Brussel, ASP, 2011, 240 pp, 29,95 euro
Hardcover, geïllustreerd, formaat 23 x 27,50 cm.

Kris De Vroede
Foto’s Chantal De Cock

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cultuur, Literatuur, Politiek, Socialisme, Uncategorized, Vermeylenfonds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s