Schotland: Highlands & whisky trail (4/4 tot 11/4)

 

 

 

 

 

 

 

 

Van prachtige steden tot adembenemend landschap, een woelig verleden, fantastische festivals en vriendelijke, gastvrije mensen : Schotland heeft het allemaal en nog veel meer . Dit is een trotse en onstuimige plek met een imposant erfgoed, een levendige cultuur en een heel eigen karakter.
Schotland weet menig toeristen te bedwelmen. Niet alleen door zijn Schotse whisky’s, de kilt, doedelzak of monster van Loch Ness, maar ook door zijn wonderlijke natuur, zijn kastelen en vooral zijn gastvrijheid.
Schotland behoort tot Groot-Brittannië maar geniet een grote zelfstandigheid. Het land bestaat uit twee delen, de Lowlands, met o.m. Glasgow en Edinburgh en in het noorden de Highlands, met zijn vele eilanden. Ook de bevolking is verschillend en er heerst zelfs een soort vijandigheid tegenover elkaar. Maar zeg vooral nooit tegen een Schot dat hij een Engelsman is, een Schot is fier op zijn land en zijn cultuur.

 

Programmavoorstel Reis Schotland van 4 tot 11 april 2011

Woensdag 4 april: Brussel – Edinburgh – Stirling –Perth – Pitlochry – Aviemore

Transfer naar de luchthaven. Om 10.00u nemen we de vlucht BD 1628 (British Midland) met bestemming Edinburgh. Aankomst om 10.40u. Met onze luxe-autocar naar Stirling, één van de oude, uiterst strategisch gelegen steden van Schotland. Deze stad is als het ware de toegangspoort tot de Schotse Hooglanden. Stirling is, net als Edinburgh, gebouwd rond een kasteel dat zich op de top van een oude vulkaankrater bevindt. De binnenstad van Stirling is heel mooi en nog grotendeels Middeleeuws. Het is een heel versterkte plaats. Hoe hoger we komen op weg naar het kasteel, dat op de top van de heuvel ligt, hoe ouder de bebouwing wordt. Eén van de bekendste dingen van Stirling is het Wallace Monument. Iedereen die de film Braveheart gezien heeft, kent de figuur William Wallace, een Schots opstandelingenleider. Hier in deze buurt haalde William Wallace met zijn rebellenleger zijn grootste overwinning op de Engelsen. De ‘battle by Sterling Bridge’ verliep rampzalig voor de Engelsen die zich vervolgens ijlings terugtrokken uit Schotland, om daarna even hard weer terug te komen. We bezoeken Stirling Castle, dat de stad domineert vanaf zijn700 meterhoge rots. We rijden Perth voorbij en vervolgen onze weg naar Pitlochry, waar we wat vrije tijd hebben om dit stadje te ontdekken. Verder naar Aviemore waar we in het Macdonald Highland Hotel de volgende 4 nachten zullen doorbrengen.  Avondmaal en overnachting in ons hotel.

Donderdag 5 april:  Aviemore – Whisky Trail –BalmoralCastle –  Aviemore

Whisky betekent levenswater in het Gaelic. Hoewel Scotch al eeuwen verbonden lijkt met Schotland, ontstond Whisky pas rond 1840. Er zijn vier soorten Schotse whisky : De Highland malt whisky van de Schotse Hooglanden, de Lowland malt wisky uit het gebied ten zuiden hiervan, dan is er de Islay malt whiskey van het eiland Islay en Campbeltown malt whisky van Mull of Kintyre. In de Schotse Hooglanden worden al eeuwen de meest legendarische Schotse whisky’s gestookt. De bekende Whisky Trail loopt langs enkele van de mooiste plekjes van Schotland. Een erg mooie route, langs bekende Whisky distilleerderijen en prachtige kastelen. We brengen een bezoek aan minstens twee distilleerderijen : we gaan op bezoek bij de Glenfiddich Distillery in Dufftown. We krijgen er een grondige en interessante uiteenzetting over deze voor velen overheerlijke godendrank. De pure malt whisky met zijn subtiele smaken wordt nog steeds volgens eeuwenoude technieken gestookt. Via deze tot de verbeelding sprekende whiskyroute ziet men de evolutie vanaf de ambachtelijke methoden die de monniken hanteerden, tot de moderne kelders van vandaag waar de whisky ligt te rijpen. We rijden door naar Aberdeen, waar we het bekende Balmoral Castle gaan bekijken. Dit kasteel is in privé-bezit van de koningin. Het kasteel dateert uit de 15e eeuw en werd in 1852 voor Queen Victoria door haar man Prince Albert gekocht. Omdat het originele Balmoral Castle te klein was voor de koninklijke familie, werd pal ernaast, in 1868, een nieuw kasteel gebouwd. Recent heeft de Duke of Edinburgh hier nog een prachtige bloemen- en watertuin laten aanleggen. We keren terug naar Aviemore voor avondmaal en overnachting.  

 Vrijdag 6 april:  Cullodon – Cawdor –FortGeorge –Elgin – Aviemore

We rijden na het ontbijt naar Culloden. De verschillende monumenten herinneren hier aan de laatste veldslag die op Britse bodem tussen twee legers plaatsvond. Hier versloeg immers het regeringsgezinde leger van de hertog van Cumberland in 1746 de afgematte troepen van prins Charles Stuart. Op het slagveld liggen de graven van de clanleden en bevindt zich ook de Memorial Cairn, een grafheuvel. We rijden door naar Cawdor Castle voor een bezoek. Cawdor Castle dat door uitgestrekte bossen omringd wordt, werd in 1372 gebouwd en is een typisch Schotse woontoren die wordt gekenmerkt door vier hoektorentjes. Na dit bezoek vervolgen we onze weg naar Elgin, waar we de kathedraal bezoeken. Deze epische ruïne staat bekend als de ‘Lantaarn van het Noorden’ en vormt ook vandaag nog een zeer inspirerende bezoekersattractie. Elgin betekent ‘klein Ierland’ in het Gaelic en is een vriendelijk stadje in de county of Moray. Terugkeer naar ons hotel in Aviemore voor avondmaal en overnachting.

Zaterdag 7 april:  Aviemore – Inverness – Inverewe Gardens – Aviemore

Vandaag maken we een uitgebreide tocht door de woeste Schotse Hooglanden. We rijden via Inverness, de belangrijkste stad van de Schotse Hooglanden. De heuvel waarop Inverness Castle staat, domineert al acht eeuwen lang deze stad. De warme Golfstroom van de Atlantische Oceaan laat toe dat er aan de noordwestelijke kust van Schotland een subtropische tuin gedijt. Inverewe Gardens is een vooraanstaande botanische tuin, een ware lusthof met planten en bomen uit alle uithoeken van de wereld. Terugkeer naar ons hotel in Aviemore voor avondmaal en overnachting.

Zondag 8 april:  Aviemore – Fort William – Glencoe – Loch Lomond – Edinburgh

We verlaten vandaag ons hotel in Aviemore en rijden via Spean Bridge naar Fort William. We brengen een bezoek aan dit Fort. We bezoeken de sluizen met de naam ‘Neptunes staircase’. Door middel van 8 sluizen is een soort watertrap gemaakt om18 meterte overbruggen. Fort William bevindt zich in de schaduw van de Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. Vervolgens brengt de bus ons naar Glencoe, één van de mooiste valleien in Schotland. Deze vallei in de Schotse Hooglanden is genoemd naar de rivier de Coe die er doorheen stroomt, het gebied is een paradijs voor wandelaars en klimmers en biedt prachtige uitzichten. Glencoe is een markante vallei met steile wanden, uitgesleten door een gletsjer. De vallei heeft een rijke, bloedige geschiedenis. Via Loch Lomond, rijden we door naar Edinburgh voor avondmaal en overnachting.  

Maandag 9 april:  Edinburgh – Glasgow – Edinburgh

We wijden onze dag aan Glasgow. We ontdekken hier een schat aan bezienswaardigheden en  verbazingwekkende staaltjes van bouwkunst die de mooiste Victoriaans architectuur van het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigen. Glasgow zelf is met haar prachtige architectuur al een bezienswaardigheid op zich. Middeleeuwse gebouwen, neogotische torens, sensuele Art Nouveau en hypermoderne bouwwerken vormen een indrukwekkende mix.  Dit alles wordt omgeven door de eigen, unieke sfeer van Glasgow. We brengen een bezoek aan de prachtige Burrell Collection. Richard Burrell was een rijk scheepsmagnaat die van zijn reizen rond de wereld talrijke souvenirs meebracht. Op deze manier verzamelde hij een schitterende collectie kunst van de Egyptische, Griekse en Romeinse Oudheid tot Franse schilderijen uit de 19e eeuw. In 1944 schonken Burrell en zijn echtgenote hun volledige verzameling aan de stad Glasgow. Ook de kathedraal, het enige gotische monument dat de godsdienstoorlogen in Schotland heeft doorstaan, ontsnapt niet aan een bezoek. We keren terug naar Edinburgh voor avondmaal en overnachting.

Dinsdag 10 april:  Edinburgh

Na het ontbijt, rijden we naar de bekende Rosslyn Chapel, ook wel de Collegiate Chapel of Saint Matthew genoemd, een kapel uit de 15de eeuw gelegen in Roslin, zo’n tien kilometer ten zuiden van Edinburgh. Veel symbolen in de Rosslyn Chapel worden verbonden met de orde van de Tempeliers en de vrijmetselarij. De laatste grootmeester van de Tempeliers is echter geëxecuteerd in 1312 terwijl de kapel slechts gebouwd werd in 1446. De vrijmetselarij begon in Engeland pas officieel in 1717, toen de Grand Lodge werd opgericht. De kapel wordt soms genoemd als een mogelijke locatie van de Heilige Graal. In fictie is dit bijvoorbeeld uitgewerkt in het boek De Da Vinci Code. Daarna nemen we de tijd om Edinburgh te verkennen . Edinburgh behoort zonder twijfel tot één van de mooiste steden ter wereld. De Schotse hoofdstad is gebouwd op een prachtig vulkanisch landschap van honderden miljoenen jaren oud. De historie is wat de stad zo bijzonder maakt; het is moeilijk niet overdonderd te worden door de charme en mysterie van Edinburgh. De stad barst van de bezienswaardigheden en veel attracties liggen op loopafstand van elkaar. Allereerst is er natuurlijk Schotlands meest bezochte attractie : Edinburg Castle. Het kasteel herbergt de St Margaret’s Chapel en de kroonjuwelen van Schotland. De mooiste uitzichten heeft u toch wel als u door Old Town en New Town wandelt. Deze twee stadsdelen kunnen zonder twijfel het mooiste stadslandschap ter wereld genoemd worden. Daarna maken we tijd voor een  bezoek aan het Whisky  Heritage Centre. We bezoeken ook de interessantste kerk langs de Royal  Mile, de St. Giles Cathedral. Bijzonder merkwaardig is dat in 1686 de kerk in vier werd verdeeld, met in elk deel ruimte voor een andere godsdienst. De kerk brengt hulde aan tal van vooraanstaande Schotten en heeft een fraaie collectie glasramen van na 1870. Avondmaal en overnachting in Edinburgh of omgeving.

 

Woensdag 11 april:  Edinburgh – Linlithgow – South Queensferry –Edinburgh – Brussel

De laatste dag van deze prachtige rondreis door Schotland is aangebroken. Na het ontbijt rijden we naar de historische ‘Royal Burgh of Linlithgow’ voor een bezoek aan het gelijknamige paleis, geboorteplaats van Mary, Queen of Scots. We rijden door naar South Queensferry . Hier hebben we een prachtig uitzicht op de Forth Road Bridge en de Forth Rail Bridge. We worden dan naar de luchthaven van Edinburgh gebracht. Vertrek om16.55u met vlucht BD 1631. Aankomst in Brussel om 18.55u.

Hotels

Macdonald Highland Hotel **** (www.macdonaldhotels.co.uk/aviemore)
Dit hotel is gesitueerd in het hart van Aviemore en de Cairngorms National Park in de Schotse Highlands.

Hilton Edinburgh Grosvenor Hotel **** (www.hilton.co.uk)
Ligging : gesitueerd op 200m van Haymarket Station.

 Prijs per persoon

+/- 1.500 euro (afhankelijk van het aantal deelnemers)

single supplement : 260 €

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten: Brussel – Edinburgh – Brussel
 • Transport met luxe touringcar en ervaren chauffeur ter plaatse
 • Nederlandstalige begeleiding gedurende de volledige reis
 • 4 overnachtingen in Macdonald Highland Hotel op basis van half pension
 • 3 overnachtingen in Hilton Edinburgh Grosvenor Hotel op basis van half pension
 • 8 middagmalen
 • Alle vermelde uitstappen en ingangsgelden
 • BTW, luchthaventaksen en garantiefonds
 • Voorbereidende infovergadering op zaterdag 3 maart 2012 om 10.00u in de Scheldezaal van het Geuzenhuis, Kantienberg 9, 9000 Gent

 Niet inbegrepen in de prijs

 • Persoonlijke uitgaven
 • Annulatie- & bijstandsverzekering (15 € pp indien verzekering via het Vermeylenfonds)

Inschrijving

Via het algemeen secretariaat van het Vermeylenfonds, Tolhuislaan 88, 9000 Gent – telefonisch: (09)223 02 88 – per em@il: jnotte@vermeylenfonds.be. De inschrijving is definitief na storting van een voorschot van 500 € per persoon op rekeningnummer 001-1274522-18 van het Vermeylenfonds met vermelding voorschot Schotland.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Europa, Reizen, Vermeylenfonds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s