“De kat” maakt dromers wakker…

“En de kat kwam weer”, het muzikaal-poëtisch podiumgebeuren van gitarist Filip Verneert en Viona Westra, voelt zich meer en meer in haar sas. Ze oogt een stuk steviger, komt steeds op haar pootjes terecht en durft scherp uithalen. Tegelijkertijd zit er heel veel weemoed en emotie in het verhaal.

In Dilbeek vertelde Alice Toen (de actrice, die in de zaal zat), dat ze sinds lang weer gehuild had. “Wat weten wij weinig over wat er, met onze hulp, allemaal is gebeurd in Zuid-Afrika.”

In november was “de kat” te gast bij het Vermeylenfonds Hasselt. De fraai bewerkte gitaarmuziek, de geluidseffecten, het ritme van het strijdgedicht… de toon van het leed in versvorm, de blues van de verdrukking, maakten de zaal heel stil. Er waren een aantal mensen in de zaal vanuit andere verenigingen en ook daar wordt een vervolg van “de kat” gepland.

In oktober kroop “De Kat” uit de zak van Sinterklaas in Burcht-Zwijndrecht. De grijze geuzen hadden wat meer volksliedjes verwacht, die velen nog kenden uit hun kindertijd, maar Sarie-Marijs en de Stellenbossche Kerels werden in hun hemdje gezet en ontmaskerd als de “liedjes van die boer…”, de blanke Hollandse overheerser.

“De kat” gaat dus een druk 2012 tegemoet en blijft actueel, omdat het vragen oproept over internationale betrekkingen, over onmacht en verdrukking, ook in andere delen van de wereld.

Op het ogenblik dat we dit schrijven weet de kat al dat ze in januari terug naar Hasselt trekt, naar “De Zilveren Passer”. En in februari maakt ze kennis met de leden van “Horizon”.

 Filip Verneert

   

 Viona Westra

 

 

 

 

 

 

 

De kat kost maar een prikje: voor 300€ brengt ze Filip en Viona tot bij U, transportkosten inbegrepen. En U hoeft niet voor een geluidsinstallatie te zorgen. Het is alsof “de kat” haar nest tussen de boxen heeft…

Wij hopen haar ook eens aan U te tonen.

Viona westra (vionawestra@kankan.be – 016.480738)

Foto’s Nieke Van Strijdonck

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cultuur, Geschiedenis, Interculturalisme, Politiek, Theater

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s