Met vlag en wimpel

In de St.Jacobsnieuwstraat verdween deze week de Belgische vlag, die op 10 meter hoog aan een gevel hing. De eigenaar reageerde zeer verbaasd, terecht vroeg hij zich af hoe ze daar toch kunnen bijkomen zijn. Enfin, Belgische vlag weg, zo’n vlag kost al gauw 200€ liet de uit zijn lood geslagen bloembinder weten, ik al evenzeer verbaasd over die exorbitante prijs; Elk zijn goesting natuurlijk maar ik heb het niet echt op vlaggen gemeten, van welke herkomst ze ook mogen zijn.

 Wel stelde de man vast dat er wel meer rare dingen gebeuren in de nachtelijke uren in de St Jacobsnieuwsstraat maar dat dit toch wel zeer bijzonder is, alleen een geoefende acrobaat kan zo iets voor mekaar krijgen. Hij neemt zich voor om geen nieuwe vlag te hangen, hij vermoedt wel dat het om Vlaams Nationalisten ging, gezien ze hem al eerder lieten weten niet opgezet zijn met die vlag. Ik dacht, eerlijk gezegd dat het laten verdwijnen van vlaggen in een studentenstad een zeer druk beoefende sport is en dat elke student zijn kot tracht te versieren met een vlag van eender welk land, gewest, stad of dorp. Hier gaat het dus, althans volgens de eigenaar van het fel begeerde stuk stof om meer. Als dat zo is, dan moet ik met u vaststellen dat er een afdeling alpinisme binnen die beweging bestaat.

Wie ben ik om die man tegen te spreken, tijdens de Gentse Feesten is dat de straat waar een heel deel van de Vlasmarkthangers op het einde van de nacht of het begin van de ochtend naar huis kruipt. Als die in de toekomst plannen hebben om Belgische vlaggen te roven in de straat, dan stel ik voor dat de Stad een vangnet installeert die de straat over spant, want daar komen anders gegarandeerd ongelukken van. Voor alle duidelijkheid liet mijn vriend mij weten dat hij er niets mee te maken heeft en dat hij bereid is een vlag van zijn stad te schenken aan de ongelukkig en vlag loos achtergebleven man. Als het om Vlaams nationalisten ging, die deze gedurfde roof uitvoerden, dan kunnen we hier nog één en ander verwachten de komende weken en maanden, want er is veel werk voor de boeg als het op verwijderen van vlaggen aankomt. Men is ondertussen begonnen met het in zepen van de vlaggenmasten, volgens kenners de enige oplossing om rovers tegen te houden.

De lijn heeft ondertussen beslist om geen vlaggen meer te laten wapperen, in het kader van de geplande besparingen is dit immers niet meer te verantwoorden. Er werd ook mee gedeeld dat gezien er binnenkort helemaal geen activiteit meer is in de nacht, ook dat roven van vlaggen definitief tot het verleden zal behoren. Ik schreef er enkele weken geleden al over en deze week volgde de mededeling dat er een betoging komt in Gent tegen de besparingen van de Lijn in de loop van de maand mei. De plaats van vertrek van de betoging en het uur op die dag zijn nog niet bekend, hou er alvast rekening mee dat je er wellicht met de tram niet meer zult geraken, want de kans is groot dat die trams afgeschaft zullen zijn.

Ook de koffiebranderij op het Emile Braunplein en gelegen pal naast de Schaapstal en das Klokkenspiel is boos. Je moet al acrobaat zijn om bij hun winkel te geraken en daardoor loopt de Koffieverkoop daar heel erg achteruit. De rovers van de vlag die kunnen er bij wijze van spreken nog geraken. De bazin van de Koffiebranderij De Draak kwam hier en daar in de pers vertellen dat het allemaal de schuld is van de slechte communicatie. Ik stel voor om van de vlaggen gebruik te maken zoals aan de stranden. ’s Morgens wordt een vlag gehesen op het plein om aan te geven dat je de koffiebranderij kunt bereiken of niet, wie dat moet doen kan geen probleem zijn, want specialisten betreffende het hijsen en strijken van de vlag zijn er in onze stad aanwezig, zo bleek dus deze week.

Trouwens van de schaapstal en das klokkenspiel gesproken, het moest en zou wel in het politieke gebeuren, gelet op de nakende gemeenteraadsverkiezingen, opduiken. En dat gebeurde ook, de jonge liberalen hebben een website geopend waarop je originele ideeën voor het invullen van das Klokkenspiel kwijt kan. Ik heb een tijdje geleden in deze rubriek al enkele originele suggesties gedaan, ze zijn beschikbaar. Het lijkt mij een overigens ideale plaats voor het ophangen van die vlag, want je kunt er met een lift naartoe en het gevaar voor een valpartij is daardoor tot nihil herleid.

Dany Vandenbossche

 (Column verschenen in de Gentenaar op vrijdag 13/4)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Politiek, Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s