“Leven toevoegen aan de jaren in plaats van jaren aan het leven”

Colloquium Active Ageing vrijdag 20/04 “De jeugd van tegenwoordig” Vlaams Parlement

Het is eens wat anders om een dagje door te brengen in het Vlaams Parlement. Er hing een zeer welkome sfeer. Deze was mede de verdienste van de charmante gastvrouw, Annabelle Van Nieuwenhuyse, die ons met warme stem verwelkomde op dit congres over de jeugd van tegenwoordig.

Zaal de Schelp

De slaapbeestjes verdwenen snel door onbeperkte koffiestroom, verzorgd door de parate dames in Vlaams-Parlementsuniform. Al moet ik toch vooral de gastvrouw danken voor de gemoedelijke start van de ochtend. Een presentatrice met présence, bekend van de openbare omroep alsook het gezicht van TV Brussel, loodste ons doorheen het programma.

Présentatrice met présence
Annabelle Van Nieuwenhuyse

De dagorde begon met een welkomstwoord van Dhr. Jan Peumans, die ons de accommodatie van het Vlaams Parlement in volle glorie ter beschikking stelde. Ik kon me niet van de gedachte ontdoen dat de geüniformeerde dames komende woensdag ook de mannen en vrouwen die zetelen in het Vlaams Parlement, over alle ideologische grenzen heen, van koffie zullen voorzien. Zo ook aan Dhr. Peumans die ons, ook al zijn we niet van hetzelfde gedacht, meer dan behoorlijk ontving. Waarvoor dank. De locatie in acht genomen kan ik niet anders dan de opvallend gele vlag in mijn gezichtsveld negeren en de positieve indruk van de architectuur te laten overheersen. Met respect gaf voorzitter Peumans het woord door aan zijn ‘ouderenprofessor’ Dominique Verté. Want ook de gemeente Riemst, waar Dhr. Peumans zijn honk staat, werd doorgelicht i.k.v. het ouderenbehoeftenonderzoek.

Dominique Verté zette in enkele zinnen het belang van intergenerationele solidariteit in de verf. Professor Verté voert al jaren een uitgebreid onderzoek in steden en gemeenten naar ouderen en hun behoeften, noden, kwaliteiten en risico’s. Het toeval wil dat net vandaag de resultaten van Liesbeth De Donder, rechterhand van Prof. Verté,  over de erbarmelijke woonomstandigheden van sommige ouderen voorpaginanieuws zijn van mijn gratis Metro.  Deze ligt nu stil en doorlezen in mijn handtas na de rush, eigen aan de ochtendtrein, richting Brussel.
Tot zover de inleidende sprekers waarvan me toch het meeste de lapsus bijblijft van de laatste m.b.t. de onontbeerlijkheid van solidariteit tussen gemeenschappen… euh… generaties!

Uit de aankondiging van Mevr. Van Nieuwenhuyse konden we opmaken dat op vlak van ageing studies volgende spreker, Chris Phillipson (Keele University) niet van de minste is.

Prof. Dr Chris Phillipson
van Keele University

Dr. Phillipsons stelde de resultaten van een Europese vergelijkende studie voor waaruit ik enkele frapante resultaten heb onthouden. Het blijkt dat een gemiddelde Duitser na zijn pensioenleeftijd slechts 6 van ziekte gevrijwaarde jaren over heeft, dit in groot contrast met Zweden waar men gemiddeld kan uitkijken naar een periode van 14 gezonde jaren. Europese topvrouw Merkel mag dan uitpakken met een ijzersterk Duitsland, deze en vele andere voorbeelden (o.a. lonen van 6€/u, nepstatuten en een actieve bevolking die leeft onder de armoedegrens) tonen de scheuren in het Duitse systeem.Terug naar eigen land, want ook België komt niet al te fraai uit dit onderzoek. 43% van de 65-plussers in ons land kan zich niet één week jaarlijkse vakantie permitteren. Een goeie professor goochelt niet met cijfers zonder daar ook beleidsinitiatieven aan te koppelen die een kentering kunnen betekenen mocht er degelijk op worden ingezet. Waaronder de niet te miskennen opdracht van de universiteiten om te erkennen dat kwaliteitsvol ouder worden ook betekent dat men geen ouderen uitsluit van postgraduate opleidingen. We hebben dringend een strategie nodig om Europese universiteiten aan te sporen ouderen te aanvaarden en te stimuleren om opleidingen te volgen.

Prof. Alan Hatton-Yeo
Chief executive of the Beth Johnson Foundation

De volgende spreker, Prof. Alan Hatton-Yeo van de Beth Johnson Foundation is geen groot voorstander van cijfers maar een man van de praktijk en dat is de reden waarom hij hier in Brussel voor ons staat. De Beth Johnson Foundation doet tal van projecten waarin generaties d.m.v. hun specifieke kwaliteiten dichter naar elkaar toe groeien, wat onontbeerlijk is voor sociale verbetering op alle vlakken. Zo is er een project waarbij tienermoeders kennis over het opvoeden opdoen van oudere vrouwen die reeds kinderen hebben grootgebracht.

Wat ik uit deze uiteenzetting vooral onthoud, is dat ouder worden begint bij de geboorte en alle leeftijdscategorieën aanbelangt. Een mooi voorbeeld van intergenerationele solidariteit is het systeem waarbij een middelbare schoolstudent uit de hogere jaren meter-/peterschap opneemt voor een 11-jarig kind dat start in het eerste jaar. Ook later kan dit meter- /peterschap de ‘angst’ voor het ouder worden opvangen.

Dr. Tinie Kardol
Chair Active Ageing, VUB

Tinie Kardol, Nederlandse prof die aan de VUB samenwerkt met BAS (Belgian Ageing Studies, medeorganisator van dit congres), is de laatste spreker van de dag om na de lunch over te gaan tot de workshops. De wereld van de ageing studies is aan de top blijkbaar ook een mannenwereld. De naam Tinie had ons enigszins op een verkeerd spoor gezet en in de deelnemerslijst werd hij dan ook als vrouw gecategoriseerd. Waarvoor onze excuses. De titel van dit stuk ontleen ik aan een uitspraak van Dhr. Tinie, wat mooi samenvat wat de betrachting is van de active ageing studies.

En toen was er lunch.

In de namiddag nam ik deel aan de workshop cultuur en educatie, begeleid door Tom De Mette, deskundige in ouderen en cultuurparticipatie. En tevens deskundig in het geven van een spreekbuis aan zijn deelnemers. Iedere participant kwam meerdere keren aan het woord wat de gever van de workshop toch eer aandoet en wat het uitwisselen van ervaringen al snel deed overgaan in het uitwisselen van visitekaartjes. Ook het Vermeylenfonds heeft enkele werk- en leerpunten aan te stippen als het aankomt op cultuurparticipatie van ouderen. Zo gaan onze activiteiten vooral ’s avonds door, wellicht kunnen we meer en andere mensen bereiken als we ook overdag evenementen plannen. Ons vrijwilligerswerk is zo georganiseerd dat het niet uitnodigend is voor iedereen. Er zijn zoveel kwaliteiten in het brede spectrum van wat een mens te bieden heeft, oud of jong, ziek of gezond. Het is onze taak een uitlaatklep te bieden voor talent en deze belangrijke bron van kennis terug te winnen door kansen te creëren voor iedereen. Een kleine primeur in dit verband: naar het schijnt zou onze nieuwe voorzitter Dany Vandenbossche de taak op zich hebben genomen een actuele versie te schrijven van De Taak van (het) August Vermeylen(-fonds). We wachten in spanning af.

Als afsluiter een warme oproep dit stuk aan te vullen met een woordje over het cabaret en muzikaal intermezzo door Viona Westra en Filip Verneert. De plicht riep en ik miste wellicht het mooiste en grappigste moment van de dag.     

De presentaties van Christophe Phillipson en Alan Hatan Yeo zijn te raadplegen op de website www.intergenerationeel.be alsook het verslag van de workshop van Tom De Mette.

(Fabjen Schotte; foto’s Marc De Coninck)

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cultuur, Vermeylenfonds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s