AVF steunt open brief van jonge theatermakers aan minister Schauvliege !!!

(De adviezen die voor deze subsidieronde op tafel liggen zijn desastreus voor jonge makers. Daarom hebben zij een open brief opgesteld naar minister Schauvliege. Wie de brief mee wil ondertekenen kan een email sturen naar belpaemegeert@hotmail.com.)

Beste minister Schauvliege,

Hoewel de donderwolken er al even hingen, was het dit weekend toch schrikken toen de cijfers voor de nieuwe subsidieronde bekend raakten. Op basis van die gegevens hebben wij als jonge, beginnende theatermakers/acteurs/regisseurs het gevoel dat we niet geapprecieerd worden. Daarom deze brief.
Het vrijgeven van de adviezen deed u in het licht van de transparantie. Nu hopen wij dat die transparantie niet ophoudt bij de naakte cijfers maar dat u ons ook een antwoord zal kunnen geven op onze vragen.

Uit de cijfers die wij nu kunnen inkijken en waarvan u zegt ze te zullen volgen, lezen wij een beleid dat zich tegen jonge makers richt. Net die organisaties die zich heel erg inzetten om jonge makers kansen te geven – door ze een podium te bieden, ze artistiek en logistiek te ondersteunen, ze in residentie te nemen en te laten zoeken – worden in deze subsidieronde afgestraft. (Campo, De Werf, Rataplan, maar ook Les Ballets C de la B, … ). Ondertussen geeft u in uw beleid wel aan dat grote huizen zoals NTGent, KVS, … in de toekomst meer verantwoordelijkheid zouden moeten krijgen om (jonge) makers onder hun vleugels te nemen, maar daar zien wij in de praktijk nog veel te weinig van en het lijkt ons dat die huizen daar in deze subsidieronde ook niet de nodige financiële ademruimte voor krijgen.

Er is onlangs dan wel beslist over 10 procent extra projectsubsidies die ook (en vooral) bedoeld zijn voor jonge makers, maar dit geld is weinig waard als u de broedgronden waarin die makers kunnen groeien, wegneemt. Om kans te maken op projectsubsidies moet je als maker onder andere kunnen bewijzen dat er organisaties zijn die je (ook financieel) steunen. Laat het nu net die organisaties zijn die jong werk durven steunen die in deze subsidieronde onderuit gehaald worden.

Mevrouw de minister, als dit een bewuste beleidskeuze is, dan willen wij dit graag weten zodat we ons kunnen voorbereiden op een zwarte toekomst. De vernieuwing zal dan niet door het beleid gedragen zijn. Want de wil is er wel degelijk en het talent om Vlaanderen verder op de kaart te zetten als bakermat van vooruitstrevend en degelijk theater. Het is alleen zo dat jong talent sneller en verder groeit als er een goede ondersteuning is vanuit het werkveld.

Wij gaan ervan uit dat er grondige redenen (en min of meer objectieve parameters) zijn op basis waarvan beslist is om radicaal te knippen in de werkingsmiddelen van organisaties als Campo, De Werf, … waardoor die huizen hun huidige werking voor het grootste deel zullen moeten stopzetten. Graag hadden wij die redenen gelezen, want op het eerste zicht lijkt hun werking ons niet zo rampzalig te zijn. Integendeel, wij zien bruisende huizen met een uitdagende programmatie. In de huidige subsidieronde lijkt het bijna alsof zij afgestraft worden omdat ze jonge makers kansen geven.

Op dat vlak geven de cijfers ons wat tegenstrijdige en verwarrende signalen. Aan de ene kant hebben enkele jonge collectieven en makers die voortkomen uit de genoemde organisaties net projectsubsidies of zelfs structurele subsidies gekregen, worden zij opgenomen in festivals als Circuit X en spelen zelfs in internationale circuits. Aan de andere kant gaat u de organisaties waar die jonge makers steun en begeleiding krijgen nu afstraffen.

We hebben begrepen dat dit komt omdat hier twee verschillende commissies over oordelen. De commissie “theater” heeft positief geoordeeld voor sommige projectsubsidies en de commissie “multidisciplinaire kunstencentra” vindt dat de organisaties die die jonge collectieven steunen geen interessant werk voortbrengen. Wij gaan ervan uit dat de commissies deze onenigheid niet onderling zullen moeten uitvechten. U zal de verantwoordelijkheid moeten opnemen om dit soort onregelmatigheden in het beleid op te lossen.

Tenzij het de bedoeling is om enkele kunstencentra in Vlaanderen in de toekomst op te doeken, lijkt het ons bovendien een rare keuze om die organisaties van de ene dag op de andere de helft (of het totaal) van hun werkingsmiddelen af te nemen. Dit kan alleszins niet leiden tot meer kwaliteit of een interessantere programmatie. We vinden het goed dat u de adviescommissies zoveel mogelijk wil volgen. Toch zijn wij ongerust omdat het lijkt dat sommige commissies heel erg ondoordacht en roekeloos te werk gaan. Wij hopen dan ook dat u zult ingrijpen als blijkt dat zij hun verantwoordelijkheden niet ten harte nemen of omwille van beleidsredenen niet naar behoren kunnen werken.

Beste minister Schauvliege, wij zijn de volgende generatie theatermakers. Wij zullen bepalen hoe het culturele veld er in de volgende 20, 30 jaar zal uitzien. Als u dat goed vindt zouden wij graag nu al met u in dialoog treden om samen een beleid uit te stippelen dat kan leiden tot een inspirerende kunstwereld die zichzelf kan blijven heruitvinden.

 

 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cultuur, Theater

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s