INDUSTRIE IN ARBEID EN BEELD

Twee voordrachten omtrent de beeldvorming van industriële arbeid en erfgoed + een daguitstap naar Luik

Industrieën en wetenschappen, bedrijven en specifieke industrietakken werden in de loop van de laatste twee eeuwen op talloze manieren in beeld gebracht. In de loop van de 20ste eeuw nam, na de schilderkunst, de beeldhouwkunst en de fotografie ook de film een prominente plaats in. De cursus (twee voordrachten) belicht, na een inleiding omtrent de ontwikkeling van het industrieel gebeuren zelf en wat er van over is vandaag – met aandacht voor ons industrieel erfgoed-, hoe kunst (in het bijzonder film) de industriële arbeid in beeld bracht en brengt. Visueel en auditief materiaal, fragmenten van documentaires, bedrijfsfilms en zelfs animatiefilms verlevendigen het verhaal en maken de inhoud aanschouwelijk. In aansluiting is er een geleide daguitstap (per autobus) naar Luik en omgeving.

Zaterdag 6/10 Uitstap met bus naar Luik

Industriecultuur in het Luikse bekken

 

  

 

 

 

 

 

 


De fabriek van Solvay et Cie in Couillet, jaren ’30. Luik, Centre d’Histoire des Sciences et des Techniques

Tijdens deze daguitstap beleef je de inhoud van de voordrachten over ‘industrie en arbeid in beeld’ in het echt! Maak kennis met het Luikse industriebekken langs de Maas, de laatste activiteit van de metallurgie en de zware nijverheid, maar ook met het waanzinnig erfgoed van de industriecultuur. De uitstap omvat bovendien een geleid museumbezoek aan “Maison de la Métallurgie et de l’Industrie” en een korte wandeling doorheen het stadscentrum. Hier zijn eetgelegenheden op wandelafstand. Wij bieden u wel de gelegenheid om bij inschrijving te kiezen voor een gezamenlijke lunch aan +/- 15 euro. We bezoeken ook een stuk van de haven, het Luikse bruggenerfgoed en het park tussen Maas- en Albertkanaal.

Neem ook eens een kijkje op http://www.mmil.be, de website van het museum.

Voor dit drieluik kunnen wij rekenen op de deskundige begeleiding van Patrick Viaene, voorzitter van SIWE, Steunpunt voor Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed.

De cursus op donderdagen 20 september en 4 oktober is gratis en start telkens om 20u.
Locatie:  Geuzenhuis, Kantienberg 9 te Gent

 Zaterdag 6 oktober van 7u30 tot 20u

Vertrek aan Park & Ride Gentbrugge met Bus van Begonia naar Liège, volledige dag onder begeleiding van onze gids Patrick Viaene. Meereizen naar Liège kost 35 euro voor leden en 40 euro voor niet-leden. Deelnemen aan de cyclus zonder uitstap (of enkel aan de uitstap) is mogelijk.

Inschrijvingen: fabjen@vermeylenfonds.be of 09/223 02 88

Uw inschrijving is definitief na storting (vóór 20 september) op rekeningnummer

BE22 0010 4549 9847 van Vermeylenfonds Oost-Vlaanderen. Gelieve te bellen alvorens te storten en uw keuze voor een vrije of gezamenlijke lunch (+/-15€ los van deelnameprijs) door te geven.

Organisatie: Vermeylenfonds Oost-Vlaanderen, Masereelfonds en SIWE

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cultuur, Geschiedenis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s