“Een moraal zonder god. Ethiek van de complexe actualiteit” (Hoofdstukken 1-4)

“EEN MORAAL ZONDER GOD.
ETHIEK VAN DE COMPLEXE ACTUALITEIT”
door Frank Roels
U kunt nu de hoofdstukken 1 tot 4 lezen
op onderstaande link:

Hoofdstuk 1 – 4 Deel 1

I. Wat is ethiek?
II. Het verschil tussen ethiek en de feitelijke werkelijkheid
III. Hoe de waarheid kan achterhaald worden
IV. Hoe kijken we naar het nieuws?

Advertenties

7 reacties

Opgeslagen onder Ethiek, Frank Roels

7 Reacties op ““Een moraal zonder god. Ethiek van de complexe actualiteit” (Hoofdstukken 1-4)

 1. Knappe documentaire over het Murdoch imperium. Murdoch en zijn tabloids hielpen Tony Blair de verkiezingen winnen; de titels in The Sun tonen de gebruikte technieken. De reden die de docu opgeeft, is het plan van John Major, opvolger van Margaret Thatcher, om buitenlands eigendom van Britse kranten te verbieden (Murdoch is Australiër). Ook in de VS maakt bvb de National Enquirer de carrière, of breekt ze, van een politicus.
  http://www.rtbf.be/tv/revoir/detail_tabloids-le-pouvoir-du-scandale?uid=144401953668&idshedule=4ea6b5118510f4f7d26e128df4e0d0fb&catchupId=11-TCQAD955-000-PR-1&serieId=

 2. Reclame in de politiek: verkiezingscampagnes: het (legaal) bekend worden van de donateurs (meestal bedrijven) die geld stortten voor de verkiezingscampagne van Ludo Van Campenhout (Antwerpen, N-VA) leidde tot woede en paniek. Ook andere kandidaten en partijen worden uitgepluisd door Apache, in Antwerpen en Gent (artikelenreeks “Ticket voor het Schoon Verdiep”). Zeer leerzaam tot in het detail: sommige bedrijven storten aan meerdere lijsten. Het verkiezingsresultaat is niet evenredig met de uitgaven; maar opgepast: enkel de schenkingen en uitgaven binnen een korte periode voor de verkiezingsdatum moeten worden aangegeven.
  http://www.apache.be/2012/11/20/paniek-na-publicatie-schenkerslijst-ludo-van-campenhout/

 3. Fientje Moerman en de mediamannen: ze heeft een punt. Politici zijn aangeschoten wild voor de journalisten. Geert Buelens noemde het “uitlachjournalistiek”. Zie Tom Cochez in Apache.be; en ook mijn eigen commentaar (FR); want wat is de verklaring? http://www.apache.be/2013/12/12/fientje-en-de-mediamannen/#comment-20958

 4. WIE IS BAAS OVER DE INHOUD VAN ONZE MEDIA ?
  TV maakster Annemie Struyf: “Op een commerciële zender als VIER is het uiteindelijk de adverteerder die bepaalt welke programma’s op het scherm komen. Op de dag dat ik de boodschap kreeg dat het de doelgroep van de adverteerders is – twintigers of veertigers, mannen of vrouwen – die bepaalt welke programma’s er gemaakt moeten worden, wist ik: in zo’n kader kan ik niet functioneren” (De Morgen 2 jan 2013).
  Ryan Grim, van Huffington Post, over de fictieve verhalen die zijn krant ongeverifieerd op de website had gezet: “Als je iets publiceert zonder het te controleren en je bent de eerste die dat doet, en je krijgt miljoenen bezoekers, en later blijkt het onwaar te zijn, dan heb je toch maar mooi die bezoekers gehad. Dat is een probleem. De prikkels zijn allemaal verkeerd”. Maar dat is het rechtstreeks gevolg van het eigen businessmodel, dat louter op door clicks en pageviews gegenereerde advertentieinkomsten drijft – zo reageert hierop Mars van Grunsven, van de Groene Amsterdammer (De Morgen 28/12/2013.).

 5. SCHERPE DEFINITIES VEREIST, wat betekenen de woorden? In de financiële sector betekenen vandaag de woorden ongeveer het omgekeerde van wat u denkt, zegt prof Engelen in zijn boekbespreking van John Lanchester. “Ze draaien gewoon alles om (omkering, reversification”. Bijvoorbeeld: in het woord “securitisatie” zit de stam van secuur, veilig; in feite gaat het om het onzichtbaar verpakken in een nieuw beurseffect, van rommelhypotheken en risicovolle leningen.
  https://decorrespondent.nl/1717/Waarom-bijna-ieder-financieel-begrip-het-omgekeerde-betekent-van-wat-er-staat/94918072799-5a75e4de

 6. NEWSPEAK: Robert Fisk, doctor honoris causa van de U.Gent, analyseert de nieuwe woordenschat en 3-letterwoorden, die de gruwelijke realiteiten van marteling en oorlogsmisdaden een proper uitzicht bezorgen:
  https://zcomm.org/znetarticle/cia-torture-report-noam-chomsky-and-dick-dark-side-cheney-2/
  NB: ’t zijn overtuigde christenen die de daders zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s