Teken de petitie: Geen Fusie van FOS met Scouts en Gidsen Vlaanderen

Beste vrienden,
en iedereen die een klein beetje scoutsbloed door de aderen heeft lopen.

over-ons


Foto: Jan De Wilde, 151e FOS de Kangoeroes (zomerkamp 2011) – website FOS

 

 

Zoals u allen zult weten bestaan er in Vlaanderen twee erkende scoutsbewegingen. De grootste hiervan is de Scouts en Gidsen Vlaanderen,(SGV) het vroegere Verbond van Katholieke Scouts en Meisjesgidsen, (VVKSM), dat recent de noemer “Katholieke” uit haar naam geschrapt heeft. Zij hebben 74.000 leden in Vlaanderen.

Als tweede speler, met 8.000 leden, is er de Federatie voor Open Scoutisme, (FOS), het vroegere B.S.B – G.G.B, de enige Open en Universeel Pluralistische scoutsgroepering in Vlaanderen.

Bijna alle andere jeugdbewegingen behoren tot de katholieke zuil, denk aan KSA, KLJ, Chiro, e.a..

Wat is nu het probleem? F.O.S., de enige NIET Katholieke scoutsbeweging staat onder druk om te fusioneren met de S.G.V. Sinds VVKSM de “K” uit hun logo hebben gehaald, en zich S.G.V. zijn gaan noemen, profileren zij zich ook als een Open beweging, maar dan wel met een christelijke zingeving.

Door zo’n fusie zou de enige en originele scoutsbeweging, met een open universeel pluralistische visie en een zuiver humanistische zingeving, verdwijnen in een groter geheel om voorgoed te verdwijnen uit onze Vlaamse scoutswereld.

Kunnen wij  toelaten dat de macht van het getal een kleinere beweging zou opslorpen, terwijl de essentie, de zingeving van beiden totaal verschillend is?

Neen natuurlijk niet.

Daarom willen wij graag een petitie lanceren die de Vlaamse Overheid en de bestuursorganen van beide verenigingen moeten overtuigen dat er vele Vlamingen zijn die zo’n opslorpende fusie niet pikken.

Zo u uw mening ter kennis wil brengen, dan kan u de petitie online vinden en ondertekenen op dit adres: http://www.change.org/petitions/geen-fusie-met-scouts-en-gidsen-vlaanderen

Het is belangrijk dat u bij het ondertekenen uw zorgen aangeeft in het vakje “Why is this important to you?” . Gebruik liefst één van volgende nummers:

1)    Behoud van een Open en Universeel Pluralistische scoutsgroepering

2)    Geen opslorping van minderheidsgroepen

3)    Uw eigen uitspraak…

Hieronder volgt de tekst die deze petitie begeleidt:

Openheid en Universeel Pluralisme dragen wij hoog in ons vaandel en vermits nu ook juist dit aspect in grote mate de filosofie van F.O.S. bepaalt, steunen wij F.O.S.

Moraliteit en zingeving bepalen ons leven. Wij geven ons leven zin door betekenisvol te zijn voor anderen, voor iets of iemand, door de betrachting een verschil te maken, door een steen te durven verleggen in onze levensrivier.

Deze doelstelling kunnen wij enkel bereiken vanuit een open universeel pluralistische visie en een zuiver humanistische zingeving vrij van enig dogma.

Als sponsors, sympathisanten en vrienden van de Federatie voor Open Scoutisme, willen wij verzet aantekenen tegen de mogelijke fusieplannen met een christelijk geïnspireerde beweging zoals de Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Actueel, Cultuur, Vrijzinnigheid

3 Reacties op “Teken de petitie: Geen Fusie van FOS met Scouts en Gidsen Vlaanderen

 1. vera

  Ik was lid van de katholieke scouts en meisjesgidsen en heb er prachtige tijden meegemaakt. Toch vind ik nu dat een fusie van FOS en SVG niet kan. Asjeblief laat de beide verenigingen hun eigen identiteit behouden. Dit zonder een smet te willen werpen op de SVG.

 2. Liliane Pennewaert

  Identiteit van Fos moet behouden blijven.
  Katoliek onderwijs denkt toch ook niet aan een fusie met het officieel onderwijs.
  Liliane

 3. Geen fusie. Open scoutisme moet neutraal blijven. Snelle Eekhoorn ( 203de FOS – De Meeuwen 1967 – 1975)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s