Nationale betoging TEGEN GAS!

(nl)afficheGROEN

Klik op onderstaande link om de affiche in pdf te lezen:

(nl)afficheGROEN


Blijven tegengas geven

Ondanks het ongezien protest van 213 middenveldorganisaties stemde een meerderheid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers voor een uitbreiding van de GAS-wetgeving. Lokale besturen kunnen nu de leeftijd voor een GAS-boete verlagen naar 14 jaar, de toepassingsgebieden uitbreiden, een plaatsverbod invoeren en de boetes verhogen. Wij blijven ons echter verzetten tegen de asociale GAS-wetgeving.

We willen ons verzetten tegen het parallelle en onbeheersbare systeem van Gemeentelijke Administratieve Sancties.  Er is nood aan extra middelen voor een onafhankelijk en toegankelijk rechtssysteem en er dient werk gemaakt te worden van echte sociale oplossingen op sociale problemen als overlast.

Leve de scheiding der machten!

Het GAS-systeem wringt grondig met het democratisch principe van de scheiding der machten. In de organisatie van de Gemeentelijke Administratieve Sancties is de gemeente rechter en partij: het lokale bestuur bepaalt niet alleen het reglement, het is ook de werkgever van de sanctionerende ambtenaar, en vaak ook van de vaststellend ambtenaar. Deze “lokale juridische macht” is niet onafhankelijk. Wij willen alvast de fundamenten van de democratie en de rechtstaat niet zomaar opgeven.

Stop de willekeur!

Lokale besturen krijgen door GAS de ruimte om zelf te bepalen wat overlast is en wat niet. Dat leidt tot rechtsonzekerheid en rechtsongelijkheid tussen inwoners van verschillende steden en gemeenten. Vaststellende en sanctionerende ambtenaren krijgen een te grote vrijheid om overlast te interpreteren. Gecombineerd met een onduidelijkheid over wat nu waar strafbaar is, leidt dit tot een samenleving met teveel ruimte voor willekeur.

Jong zijn is geen misdaad!

De laatste uitbreiding van de GAS-wetgeving biedt de gemeentes de mogelijkheid om de leeftijd nog verder te verlagen van 16 naar 14 jaar. Garanties voor de Jeugdbescherming worden verlaten zonder enig effectief onderzoek naar de noodzaak hiervan. We weigeren mee te stappen in een samenleving die normaal gedrag van jongeren (spelen, roepen, rondhangen …) crimineel benadert.

Sociale problemen vragen sociale oplossingen!

Het GAS-beleid maakt het maar al te gemakkelijk om met GAS-boetes sociale rechten met de voeten te treden. Maatschappelijk kwetsbare groepen die om verschillende redenen meer gebruik maken van de publieke ruimte, lopen ook het meeste risico om beboet te worden met een Gemeentelijke Administratieve Sanctie. Bestraffen van de armoede is niet alleen nefast voor de geraakte groepen, maar het biedt vooral ook geen oplossing voor de eigenlijke maatschappelijke problemen. Er is nood aan bredere sociale oplossingen die de echte wortels van overlast aanpakken.

Recht op sociale actie

De GAS-wetgeving zet ook het recht op vrije meningsuiting onder druk. De GAS-wetgeving dreigt de mogelijkheid te beperken om zich vrij te begeven in de openbare ruimte, om samen te komen en om een mening te uiten. De GAS mag niet gebruikt worden om dit fundamenteel recht te beknotten. Het recht op actie en organisatie komt door GAS in gevaar.

Nieuwe actie zorgt voor druk op de lokale ketel

Nieuwe actie is nodig. Dit najaar brengen steden en gemeente hun lokale GAS-reglement in overeenstemming met de nieuwe, uitgebreide GAS-wetgeving. Het ideale moment om op lokaal niveau het GAS-reglement tegen het licht te houden. Maar er is meer nodig.  Om te wegen op de lokale debatten nodigen we iedereen uit om mee te manifesteren tegen de huidige GAS-wetgeving.

De discussie gaat niet alleen  over absurde  verboden om broodjes te eten op de kerktrap of sneeuwballen te gooien: het gaat over de fundamentele vraag hoe we onze samenleving willen vorm geven.

Verspreid deze oproep!

Zaterdag 26 oktober, 14u Noord-station, Brussel

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Activiteit, Actueel, Debat, Ethiek, Politiek, Vermeylenfonds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s