Ontdek de avant-garde

Salongesprek en animatie i.k.v. Interlitratour 2014
Donderdag 6 februari 2014, 19u
Belgisch-Roemeens Cultuurhuis Arthis

foto

In het kader van Interlitratour, het intercultureel en literair parcours waarop een hele rist organisaties u in de loop van februari 2014 op diverse plaatsen in het Brusselse vergasten, nodigen we u graag uit op een salongesprek over de avant-garde.
De deelnemers:
Myra Iosif, licentiate Romaanse talen en professor aan de universiteit van Boekarest. Zij werkte voor het theaterblad ‘Teatrul’ tot ze verhuisde naar België. Hier werkte  ze in het théâtre de l’ancre in Charleroi, waar ze diverse spektakels creëerde.
Nog steeds schrijft ze theaterkritieken voor Belgische, Roemeens en zelfs Poolse bladen. In 2008 werd ze in Roemenië bekroond voor haar levenslange carrière als theatercriticus.
Rudi Meulemans studeerde aan het HRITCS theaterregie. In 1987 richtte hij De Parade op, waarmee hij een heel eigen variant van documentair theater ontwikkelde. Voor De Parade schreef en regisseerde hij het drieluik ‘Triptiek van het Goede Leven’, over de homofiele kunstenaars Caravaggio, Francis Bacon en Robert Mappletorphe.
Fouad Sounni richtte de kern Literair Salon op in 1999 als een van de eerste afdelingen van de bovenlokale vereniging VOEM vzw in Brussel. Als linguïst publiceerde Sounni reeds een aantal werken, waaronder een leermethode voor de Arabische taal en ook verscheidene gedichtenbundels (cfr. “Het vluchtende geheugen” en “Les portes de la mer”). Als kernverantwoordelijke bij VOEM vzw organiseert Fouad samen met andere vrijwilligers sinds jaar en dag maandelijks literaire bijeenkomsten rond verschillende thema’s en schrijvers. Telkens zeer geanimeerd en gevarieerd in aanbod.
Het gesprek wordt in goede banen geleid door Pol Arias
Journalist Pol Arias was meer dan dertig jaar lang theaterrecensent bij de VRT-radio. Luisteraars kregen kippenvel van zijn fluwelen stem én van zijn eigenzinnige, vaak niet zo fluwelen analyses. Al die tijd volgde hij het avant-gardetheater op de voet.

Het gesprek, gevoerd in Nederlands en Frans met simultaanvertaling, wordt gevolgd door
‘Omgekeerd, en eerst Ter Plaatse’, een dadaïstische bloemlezing/spektakel, van en door Christian Léonard.

T.g.v. deze activiteit is in Arthis ook de tentoontelling ‘De Roemeense avant-garde’ te bezichtigen, gerealiseerd in samenwerking met het museum van Roemeense literatuur in Boekarest.

Donderdag 6 februari 2014, om 19u, in het Belgisch-Roemeens Cultuurhuis Arthis, Vlaamsesteenweg 33, 1000 Brussel.
Deelnemen is gratis.

Interlitratour is een brede samenwerking van Vlaamse cultuurfondsen, literaire organisaties, zelforganisaties
en cultuurhuizen. Interlitratour gaat op zoek naar literaire pareltjes in de wereld, in Brussel, en in de wereld zoals ze vertegenwoordigd is in Brussel. De vele literaturen in deze wereld zijn op zich al een culturele schatkist van onschatbare waarde. De literaire kruisbestuiving in smeltkroes Brussel verrijkt deze schatkist met schitterende edelsteentjes. Gespreid over de maand februari 2014 biedt Interlitratour u de kans tot literaire ontdekking en muzikaal genot.

INTERLITRATOUR is een initiatief van
Arthis, Davidsfonds, FAAB, FZO-Vlaanderen, Internationaal Comité, Koerdisch Instituut, Masereelfonds, Vermeylenkring, VOEM, Willemsfonds

Interlitratour editie 2014 wordt mee georganiseerd door:
Ambassade van de Republiek van Slovenië , Arte Nativa, Bright Art, Casa Cuba, Center za Slovenščino kot drugi/tuji jezik, Collectif des Allumés de la Plume, Collectif de la ligne 10, Collectif du Théâtre singulier, Coletivo Entrelinhas, Dienst Nederlandse Cultuur Etterbeek, Filozofska Fakulteta Univerza v Ljubljani,  GC. De Markten, GC De Rinck, Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Anderlecht, Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Etterbeek, Mangoboom in Bloei, Muntpunt, Republic of Slovenia, Ministry of Culture, Ministry of Foreign Affairs, Schrijversgroep De Markten, ScriptaLinea, Študentska Založba, Sur Radio, Ten Noey, Terra Brasil, Université Libre de Bruxelles – Université d’Europe, Universiteit Gent, Vereniging van Albanese Schrijvers in België, Voem-kern literair salon, Voem-kern muzische Vorming.
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Activiteit, Cultuur, Debat, Europa, Literatuur, Theater

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s