Prof. Em. Johan Soenen, schrijver en ex-voorzitter Vermeylenfonds overleden

Soenen

Met spijt in het hart vernam het Vermeylenfonds het overlijden van haar ex-voorzitter Johan Soenen.

 

Johan Soenen (Oostakker, 1935) overleed op 25 juni ’14 in Portugal, hij werd 79. Als Doctor in de Vergelijkende Literatuurwetenschap was hij verbonden aan het Hoger Onderwijs voor vertalers en tolken in Brussel en Antwerpen (HIVT/RUCA), achtereenvolgens als docent, hoogleraar en directeur.
In de jaren 90 was hij lid van de Raad van Bestuur van de Universiteit Antwerpen.
In diezelfde periode richtte hij ook de opleiding van de gerechtstolken voor de zogenaamde “Waarheidscommissie” mee op (Universiteit Bloemfontein, Zuid-Afrika).
Johan Soenen was een graag geziene gast in het verenigingsleven. Hij hield tientallen voordrachten en publiceerde regelmatig in binnen- en buitenland. Hij specialiseerde zich in de Turkse literatuur en was tevens auteur van enkele dichtbundels, kortverhalen en een aantal romans, waaronder ‘Afrodite’ en ‘Neergang’.

Zijn laatste roman, ‘De Vierschaar, Liefde en Haat in de Groote Oorlog’ werd uitgegeven door het Vermeylenfonds en voorgesteld aan het publiek in april 2014.

Johan Soenen was Algemeen Voorzitter van het August Vermeylenfonds van 2001 tot 2006. Tevens zetelde hij in de Raad van Bestuur en in de redactieraad van de nieuwe gemeenschap, het driemaandelijkse tijdschrift van het fonds. Sinds 1989 was hij oprichter en sindsdien ook voorzitter van het  Vermeylenfonds Oudenaarde.

Zijn groot engagement voor de georganiseerde vrijzinnigheid typeerde zijn sociale en vrijzinnig humanistische levenshouding. Begin de jaren 2000 was hij actief bestuurslid bij deMens.nu en de Instelling voor Morele Dienstverlening Oost-Vlaanderen.

Dankbaar voor zijn jarenlange inzet, inhoudelijke bijdrage en immer vriendschappelijke aanwezigheid, nemen we bedroefd van hem afscheid. Wij wensen zijn vrouw Trudy Ernste, zijn zonen en kleinkinderen, familie en vrienden veel sterkte.

 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Humanisme, Literatuur, Vermeylenfonds, Vrijzinnigheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s