Boekvoorstelling in Mechelen – Els Witte over ‘het verloren koninkrijk’

affiche Els Witte

Na een korte Belgische revolutie kwam erin oktober 1830 een einde aan het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Een onvermijdelijke wending in de geschiedenis, zo lijkt het nu, maar dan wordt geen rekening gehouden met de felle oppositie van de orangisten. Die beweging van Oranjegezinden uit de elite in Vlaanderen, Brussel en Wallonië stelde alles in het werk om weer aansluiting te vinden bij het Nederlandse koninkrijk.

Zeker in de jaren 1830 – toen nog duchtig werd gebakkeleid over de verdeling van de inboedel – converseerden de orangisten in het grootste geheim met gelijkgezinden boven de Moerdijk. Niet zonder gevaar, want zij werden door het Belgische gezag hardhandig onderdrukt, van alle macht beroofd en zelfs weggejaagd naar het noorden.

 De gerenommeerde historica Els Witte gaat op ontdekkingstocht naar de wortels van het orangisme. Uit nauwelijks onderzochte archieven haalde zij veelzeggende correspondentie, die vaak in geheimschrift was opgesteld. Aan de hand van die bronnen weet Witte een uniek en rijkgeschakeerd beeld te schetsen van de orangistische organisaties, gedragscodes en strategieën. Ook werpt zij een licht op de druk beoefende Oranjecultus, die nog lang niet is doodgebloed.

Op woensdag 17 september om 20u komt zij naar boekhandel De Zondvloed om het verhaal te vertellen over deze fascinerende en amper bekende periode uit onze vaderlandse geschiedenis. Na de lezing hebben geïnteresseerden de kans een exemplaar van dit niet te missen boek door Els Witte te laten signeren.

Woensdag 17 september om 20u

Boekhandel De Zondvloed, onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 Mechelen
Organisatie: boekhandel De Zondvloed, HVV Mechelen, UPV Mechelen & Vermeylenfonds Mechelen

 

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s